Търсене


Направете избор на гумите по размер по-горе.

Търси

Подходящо налягане

С правилното налягане, вашите гуми биха работили по-добре, ще имат дълъг пробег и ще спестят гориво. Понятието "правилно налягане", за гумите оригинално окомплектовани във вашия автомобил, е определено от производителя на колата и може да варира в зависимост на коя позиция са монтирани - преден или заден мост. Ако решите да промените размера на гумите при подмяна на О.Е. , задължително се информирайте за препоръчаното налягане от дилър на Toyo или производителя на колата.


Къде да намерим правилното налягане за гумите  O.E. на автомобила.
 
Вие може да намерите препоръките по този въпрос на стикери или табели поставени до пантите на вратите, жабката или до капачката за гориво. Ако не откриете такива, потърсете в ръководството за експлоатация, съставено от производителя на автомобила, производителя на гуми или който и да е местен дилър на гуми. Табелите на посочените места указват максималната товароносимост на автомобила, налягането на гумите в неработен режим и размерът им , препоръчан от производителя на автомобила. .
 
Използване на Уред за отчитане налягане в гумите
 

Не може да определите налягането в гумите - ниско или прекалено високо, само като ги погледнете.Винаги ползвайте изправен уред - манометър, за да установите калка точно е налягането.

 


 
Кога да проверим налягането в гумите
 
Проверявайте налягането в гумите ( включително резервната) веднъж месечно и преди всяко тръгване на дълъг път.Гумите се проверяват когато са студени ( преди да са пропътували и километър). Когато пътувате на по-дълъг път ,запишете данните за всяка гума и при спиране на бензиностанция измерете отново налягането. При експлоатация и загряване, налягането се покачва и достига до работни стойности. При втората проверка коригирайте, ако се налага, налягането. Например ако сте измерили при студени гуми 28 а е трябвало да е 35PSI, и при втората проверка е 33PSI, трябва да донапомпате топлите гуми до  40PSI и да ги проверите повторно след като са студени.
 

 
Как гумите губят налагане?
 
Гумите губят налягане вследствие на естествения процес на инфилтрация на въздуха.Промените във външната температура също влияят на скоростта на този процес.Това влияние е по-осезаемо през топлите месеци. Говорейки общо, гумата може да загуби няколко килограма въздух на месец. Запомнете - пониженото работно налягане на гумите е основната причина за тяхната лоша работа и последващо разрушаване. Затова проверявайте редовно налягането в гумите.
 

 
Други съвети
 
Никога не намалявайте налягането в гумите, когато са топли. Нормално е налягането да се повиши в резултат на шофирането.
 
Уверете се че всички винтили на гумите са нови, здрави и оборудвани с капачки за да ги предпазите от влага и мръсотия. Винаги подменяйте винтилите, когато сменяте гумите.
 
Пониженото налягане или претоварването на гумите имат еднакво лош ефект - създават допълнително греене и повишават работната тамепература. Като резултат гумите могат да деструктират и да предзвикат пътно транспортно произшествие, сериозни наранявания  и дори смърт.

© Toyo Tire Corporation. 2019